29 Ocak 2009 Perşembe

Klavyedeki Tuşların Görevleri

Esc: iptal tuşudur. Karşınıza çıkan bir pencerede Esc tuşuna basarsanız iptal işlemi görecektir.
Shift (üst karakter): Klavyede 2 tane bulunur. Bazı klavyelerde yukarıya bakan ok işaretiyle gösterilmiştir. Bu tuşa basılı tutarak herhangi bir harfe bastığınızda büyük yazılacaktır. Aynı tuş üzerinde 2 farklı işaret varsa ikincisini yazacaktır. Örneğin nokta tuşuna basılırsa nokta çıkar. Shift tuşu basılıyken noktaya basılırsa ":" işareti çıkacaktır. Aynı zamanda klavyenin üstündeki rakamlara Shift basılıyken basarsanız rakam değil de ikinci karakter çıkacaktır. Örneğin Shif+5 "%" işaretini çıkaracaktır.
Ctrl: tek başına işe yaramaz. Başka bir karakter ile kullanılır. Eğer Ctrl ile c tuşuna beraber basarsanız kopyalama işlemi yapar. Yine ctrl ile v tuşuna beraber basarsanız kopyalanmış bilgiyi yapıştıracaktır.
Caps Lock: Bu tuş ile yazacağınız tüm yazıları büyük harfle yazabilirsiniz. Eğer tek harf büyük yazacaksanız bunun yerine Shift tuşunu tercih edin. Caps Lock tuşuna tekrar basarsanız tüm harfleri küçük yazmaya başlarsınız.
Alt Gr: Bu tuş ile klavyedeki üçüncü karakteri yazabilirsiniz. Klavyenin üstündeki "9" tuşuna basarsanız "9" çıkacaktır. Shift ile 9'a beraber basarsanız ")" işareti çıkar. Alt Gr ile "9" tuşuna basarsanız "]" işareti çıkacaktır.
Num Lock: Bu tuşa basıp sağ üst taraftaki ışığı yakmışsanız klavyenin sağındaki rakamları kullanabilirsiniz. Bu rakamları kullanamıyorsanız Num Lock tuşuna tekrar basınız.
Insert: Bu tuşun ne işe yaradığını bilmeyenlerin sıkıntılı anlar yaşadığını iyi biliyoruz. Çoğunlukla yanlışlıkla el değer. Siz araya yazı yazarken harfler üst üste gelir. "kitap" kelimesini ele alalım. "i" ile "t" harfleri arasına "m" yazmaya çalışalım. Normalde "kimtap" olur. Eğer Insert tuşuna basılı ise "t" silinip yerine "m" harfi yazılacak ve "kimap" olacaktır. Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız bu tuşa tekrar basınız.
F1,F2... tuşları. Bilgisayar ile yeni tanışanların ilk sorduğu sorudur. Bu tuşların görevi programdan programa değişir. Birkaçı haricinde tek başına işe yarayanı yoktur. Başka tuşlarla beraber kullanılır. Ör: Alt+F4 beraber basılınca pencereyi kapatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder